Tevékenységeink

Építőipari tervezés

Az Alappont 2005 Kft. a tervezési munkáit az építőipari magasépítési területen látja el. A legtöbb tervezési munkánál generál tervezést végzünk, vagyis összefogjuk a szakági tervezők munkáját. A cégünk alkalmazottai végzik az építészeti és a tartószerkezeti tervezést, míg a teljeskörű szolgáltatás esetén az szakági tervezéseknél a sokéves munkakapcsolataink alapján megbízható és precíz mérnök kollégákkal működünk együtt.

Ennek megfelelően a generál tervezési feladatnál az alábbi munkarészeket tudjuk vállalni: építészeti tervezés, tartószerkezeti tervezés, tűzvédelemi tervezés, tűzjelző hálózatok tervezése, környezetvédelmi dokumentáció, épületgépészeti tervezés, épületvillamossági tervezés, közműhálózatok tervezése, út- és közlekedési tervek, munkavédelmi dokumentáció, geodézia bemérések, talajmechanikai szakvélemények.

Megbízásaink során az épület tervezés széles vertikumának megfelelő elvárásoknak is meg tudunk felelni. Az új és átalakításra váró családi házaktól kezdődően a középületeken át az ipari és mezőgazdasági üzemek és tárolók széles skáláján végzünk tervezési munkát. Amennyiben a beruházás pályázati finanszírozást is igénybe vesz, úgy a tervezési munka részét képezi az ehhez szükséges műszaki dokumentumok összeállítása is.

A tervezésnél vállaljuk megvalósíthatósági tanulmánytervek, bejelentési tervek, építési engedélyezési és kiviteli tervek készítését. Ha a Megrendelő igényli, a tervek mellékleteként költségvetési kiírást is készítünk. Korábbi tervezési munkáink alapján jelentős referenciát tudunk felmutatni. A generál tervezői feladatkörben a megrendelőink teljes körű tervcsomagot kapnak, hogy a szakmai és hatósági egyeztetési feladatok ne őket terheljék.

Meggyőződéssel valljuk, hogy egy műszakilag kiváló és használati értékét tekintve magas színvonalú épületet csak úgy lehet megépíteni, ha annak előkészítő fázisára, a tervezésre kellő időt és energiát fordít mind a tervező, mind pedig az építtető. Ennek megfelelően igyekszünk gondos és pontos tervezést végezni ügyfeleink igényeinek és lehetőségeinek kielégítésére.

A tervezési munka során az előzetes igények és alapadatok megismerése után minden esetben egy kimunkált vázlatterv készül. Az egyeztetett és elfogadott vázlatok alapján a terveket a jogszabályi előírások alapján vagy bejelentési, vagy engedélyezési szinten készítjük el. A tervezés során részletes építésjogi felvilágosítást is nyújtunk, a későbbi problémák elkerülésére. A tervezés során az egyéb hatósági és közmű ügyintézésekben is készséggel segítséget nyújt. A jogszabály által megadott esetekben a kötelezően előírt teljeskörű szakági kiviteli tervek elkészítését is vállaljuk.

A tervezési munka minden esetben egyedi árszabású, és csak személyes egyeztetés, helyszíni szemle alapján tudunk tervezési árajánlatot adni.

 

Tartószerkezeti szakértői munkák

Vállaljuk a magasépítési épületszerkezetek (lakóházak, ipari épületek, közösségi épületek, egyéb tartószerkezetek) statikai felülvizsgálatát és a szemle alapján tartószerkezeti szakértői vélemények készítését. A szakvélemény készítésének célja a valós szerkezeti állapot felmérése, a tartószerkezeti teherbírás és állékonyság mértékének meghatározása, illetve ha már van kialakult statikai probléma, akkor a károsodások mértékének és okának meghatározása. A fentiek alapján a szakvélemény meghatározza a szükséges elvégzendő szerkezeti rehabilitációs munkák körét és műszaki megoldását. Minden szakértői munka előfeltétele a szakértői helyszíni szemle. Enélkül tényleges konkrét tanácsot nem áll módunkban adni. A szakértői szemlék során az esetek egy részében elegendő lehet a szemrevételezéses vizsgálat, ha a szerkezeti károsodás jellege és mértéke alapján egyértelmű, hogy mi okozza a hibát. Amennyiben a látható hibák alapján nem lehet pontos véleményt alkotni, úgy sor kerülhet szerkezeti feltárások elvégzésére is. Ennek módját és pozícióját minden esetben a szakértő határozza meg és jelöli ki, de a munka elvégzését a megrendelőnek kell biztosítania. A szerkezeti vizsgálatokhoz gyakran mérőműszer használata is szükségessé válik: precíz lézeres távmérőt, digitális szögmérőt, digitális tolómérőt, digitális szintező műszert, Schmidt kalapácsot, Profoscope betonacél keresőt, és érintés nélküli hőmérőt használunk.

Egyes esetekben a szakértői szemlék után nem merül fel igényként részletes írásbeli szakértői dokumentáció készítése, így ekkor egy helyszíni szóbeli szaktanácsadás történik. Ennek szakmaisága és a tájékoztatás köre, mértéke nem kevesebb, mint az írásbeli esetnél, de a kedvezőbb időigény miatt a díjazása alacsonyabb.

Lakóépületek felülvizsgálatára egyik jellemző megrendelői igény, amikor a vásárlást megelőzően kérnek szakértői szemlét, hogy az épület általános szerkezeti állapotát azonosítsuk be, és határozzuk meg a látható és esetlegesen kialakuló szerkezeti hibák mértékét, javíthatóságát. Ezáltal a megrendelő pontosabb döntést tud hozni a vásárlásra és a későbbi beruházásokra vonatkozóan. Ez a tevékenység helyszíni szemlét igényel és jellemzően szóbeli tájékoztatást ad.

A másik jellemző szakértői tevékenység az, amikor egy meglévő épület átalakítását, bővítését, felújítását tervezik a tulajdonosok és azt kell meghatározni, hogy az épület alkalmas-e erre az építési munkára, az milyen szerkezeti átalakításokat, megerősítéseket igény. Ez a tevékenység lehet szóbeli tájékoztatás a szemle helyén és idején, vagy igény esetén készülhet írásbeli szakértői vélemény is. Ha a meglévő szerkezetekre az átépítés után nagyobb terhelés esik, úgy tartószerkezeti számítások és szerkezeti tervek is készülhetnek.

A szakértői munka díjazása függ a dokumentáció elvárt, vagy előírt részletességétől, és minden esetben egyedi árszabású. Kérje ajánlatunkat telefonon.

 

Irodai szolgáltatások

Az Alappont 2005 Kft. a rendelkezésére álló irodai eszközök, mérnöki nyomtatók és másolók igénybevételével a szolgáltatások széles választékával szolgálja ki mind a tervező és kivitelező kollégák, mind pedig az egyéb partnerek és ügyfelek igényeit. Ennek keretében vállalunk fénymásolást, tervrajz nyomtatást, szkennelést, iratfűzést és egyéb dokumentálási feladatokat.

A gépparkunk az alábbi berendezésekből áll:

  • RICOH Aficio MP W6700 – A0 plotter/szkenner/másoló

91 cm szélességig és 15 m(!) hosszban tudunk színesben szkennelni (jpg, pdf), valamint ugyanezen mérethatárig szürkeárnyalatosan nyomtatni. Másolás esetén 25-400% nagyítás lehetséges.

  • HP Designjet T120 – A1 színes nyomtató – 60 cm széles tekercs papírral
  • Ricoh Aficio MP C2800 – színes A3 nyomtató, szkenner és másoló
  • Dahle görgős papírvágó pad – 130 cm szélességig
  • Spirálozó és lamináló gépek

A nyomtatási szolgáltatás igénybevétele esetén lehetőség van e-mailben megküldeni az elektronikus állományú terveket vagy dokumentációt. Ez esetben csak az egyeztetett időpontban kell az irodánkat felkeresnie az elkészült anyagért. A szolgáltatások folyamatos igénybevétele esetén lehetőség van az elvégzett munkák időszakos számlázására is.

A szolgáltatásaink aktuális díjairól, valamint a nyomtatáshoz szükséges időről emailben adunk tájékoztatást.